Vinderne af Håndfuglen 2016


Foto: Juryen og vinderne af Håndfuglen 2016//Fotograf Christoffer Askman

Hvert år kåres Kunsthåndværkermarkedets Bedste Nye Unika og Bedste Nye Produkt. Markedsprisen Håndfuglen bliver uddelt af en faglig jury, der i år udgøres af designdirektør Stig Andersson, keramiker Anne Tophøj samt skribent og redaktør Charlotte Jul. Prisen for Bedste Nye Produkt gik til keramiker Sarah Oakman og Prisen for Bedste Nye Unika gik til Karina Noyons.

Juryen udtaler:

Bedste Nye Produkt
Leret er sidste stop i alt materiales nedbrydning. I faget keramik er leret omvendt første skridt i formgivningen af produkter. På den måde er det er et af keramikkens grundstoffer.
Hvad sker der så, når det konventionelle håndværk skiftes ud med et restprodukt fra den industrielle produktion af skumgummi?
I dette tilfælde flytter det fokus på virket med hænderne, til et fokus på øjet, der ser muligheden i det tilfældige og kedelige, i affaldet, og skaber ud af dette, et produkt i ler og gør det til kunsthåndværk – der ikke dyrker de traditionelle kriterier for æstetik.

Vinderen for bedste nye produkt er: Sarah Oakman

Bedste Nye Unika
Vinderen af bedste nye unika har taget det allermest basale fra brochen som genre, nemlig nålen, og gjort den til afsættet for selve værket. Hvor nålen normalt er bærer af værket og det man ser, er nålen nu stadig bærende og afsæt for et nyt værk: det man kan brodere med nålen. Nålens dobbelte betydning kommer således i spil som låsemekanisme og som skaber af den nye broche. Formgiveren træder her et skridt tilbage og lader redskabet tale sammen med den handling, som nålen afføder: at der er nogen, der skal sy med den. Bær nålen med en tråd og lad folk brodere et statement, et poetisk budskab eller blot et kryds – nålen er nøjagtig ligesom en grafittig-malers spraydåse. Det er handlingen, der tæller og interaktionen mellem mennesker og redskab. Normalt taler brochen sig eget sprog som færdigt objekt, som vi kigger på. Her er brochen en igangværende og altid omstillingsparat proces, der kræver relationer mellem mennesker. Brochen er ikke kun et konceptuelt smykke, men håndværk af ædleste karat, der er omsat efter en gængs synål – blot udført med perfektionistisk håndværksekvilibrisme.

Vinderen for bedste nye unika er: Karina Noyons

Se tidligere vindere af Håndfuglen